Overige

TopCoach van het Jaar

Ruim zevenhonderd praktijkbegeleiders zijn er dit jaar door studenten, collega’s en werkgevers aangemeld als kandidaat voor de TopCoach van het Jaar-verkiezing 2020. Ontwikkelingsfonds Wij Techniek (voorheen OTIB) hield op woensdag 4 november de finale vanuit de Utrechtse Jaarbeurs. De finalisten waren dit jaar voor het eerst niet fysiek aanwezig bij de prijsuitreiking. In verband met het coronavirus vond het jaarlijkse evenement grotendeels online plaats. De foto is van de finale vorig jaar.

Het ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche organiseerde de TopCoach van het Jaar-verkiezing dit jaar voor de vijfde keer. Uit de longlist waren 21 finalisten gekozen in drie categorieën: Opleidingsbedrijf, MKB en Grootbedrijf. De leerlingenbegeleiders geven praktijkbegeleiding aan leerlingen die van het installatievak hun beroep willen maken. Ze werken met aspirant-installatiemonteurs in de leeftijd van circa 16 tot 20 jaar. Veel van de jongeren onder hun vleugels worden in een beroepsbegeleidend leerwerktraject (BBL) opgeleid tot monteur in het installatiewerk. De meesten van hen werken tijdens hun opleiding vier dagen in de week bij een installatiebedrijf en gaan één dag in de week naar school.

 

Nieuw talent

Wij Techniek hecht eraan om jaarlijks leerlingenbegeleiders te huldigen die zich, in de ogen van hun leerlingen, onderscheiden. “En dat is zeer belangrijk voor de installatiebranche”, onderstreept Wij Techniek-directeur Sven Asijee. De sector kampt met een krappe arbeidsmarkt, weinig instroom en veel vraag. Die vraag komt voort uit tal van maatschappelijke ontwikkelingen zoals verduurzaming en energietransitie. Dat zijn ontwikkelingen waarin techniek een cruciale rol speelt. “Om de branche aantrekkelijk te maken voor nieuw talent is een goede begeleiding van de nieuwkomers onmisbaar. Een goede begeleider of coach kan het verschil uitmaken tussen het behoud of het verlies van een werknemer voor de branche.”

 


Herziene NEN 4010 gepubliceerd →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: