Verlichting / LED

4 tips bij het kiezen van de juiste led dimmer

Weet u niet welke led dimmer geschikt is voor uw installatie? Of ervaart u problemen zoals knipperende led lampen, zoemende led lampen of een slecht dimbereik? Lees dan verder. In dit artikel geef ik u de 4 belangrijkste tips bij het kiezen van de juiste led dimmer.

1.    Type led lampen

Allereerst is het belangrijk om te weten of u al led lampen voor uw installatie heeft gekozen.

Ik heb al led lampen gekozen/geïnstalleerd

  1. Check dan of de led lamp of bijbehorende trafo dimbaar Standaard zijn namelijk niet alle led lampen en led trafo’s dimbaar.
  2. Indien u gebruik maakt van een externe trafo/driver, dient deze specifiek geschikt te zijn voor led. Dit dient op de trafo te staan. Tevens dient het aangesloten wattage van de led lamp(en) binnen het aansluitvermogen van de led trafo te vallen.
  3. Tot slot checkt u op welke dimtechniek uw led lamp en/of led trafo werkt. Is dit fase aansnijding (RL/leading edge) of fase afsnijding (RC/trailing edge)? Ook dit dient bij de specificaties te staan. Kies tot slot de led dimmer met dezelfde dimtechniek.

Ik heb nog geen led lampen gekozen

Ga dan altijd voor led lampen of led trafo’s werkend op de dimtechniek “fase afsnijding”. Deze zijn doorgaans het beste dimbaar. Kies vervolgens een led dimmer die op dezelfde dimtechniek (dus bij voorkeur “fase afsnijding”) werkt.

Tip: Weet dat de dimbaarheid afhankelijk is van zowel de kwaliteit van de dimbare led lamp/led trafo als van de led dimmer. Het is dus belangrijk om ten allen tijde voor een goed dimbare led lamp te kiezen en voor een kwalitatieve led dimmer. Goed dimbare merken led lampen zijn OSRAM/LedVance, Sylvania, Megaman en EcoBright. Hoe u een kwalitatieve led dimmer kiest, wordt hieronder verder uitgelegd.

2.    Aansluitvermogen

Zodra u weet welke dimtechniek uw led lampen gebruiken, kiest u een led dimmer met dezelfde dimtechniek. Maar waar u voor een goede dimbaarheid nog meer op kan letten is het aansluitvermogen van de led dimmer.

Tel het aansluitvermogen van de aangesloten led lampen bij elkaar op. Dit moet tussen het minimale en maximale aansluitvermogen van de led dimmer vallen. Heeft u weinig led lampen/laag wattage aangesloten? Kies dan voor een led dimmer met een zo laag mogelijk minimum vermogen. Heeft u juist vele led lampen/hoog totaalwattage aangesloten? Ga dan voor een led dimmer met een zo hoog mogelijk maximum vermogen.

Tip: Ideaal zijn de led dimmers van EcoDim. Deze beginnen allemaal vanaf 0 Watt, zodat ze geschikt zijn voor installaties met weinig/laag wattage led lampen en optimaal terug kunnen dimmen. De meest populaire led dimmer is de ECO-DIM.02, welke van 0-150W LED werkt. Voor de grote/zwaardere installaties is er de ECO-DIM.03, die een aansluitvermogen heeft van 0-450W LED.

3.    Afdekmateriaal

Werkt u vaak met uw vaste merk schakelmateriaal? Weet dan dat u niet afhankelijk bent van de led dimmers die dit merk leveren. U kunt namelijk ook voor een universele led dimmer gaan die onder uw merk afdekmateriaal past.

Tip: De universele led dimmers van EcoDim zijn passend achter alle merken afdekmateriaal, zoals Busch-Jaeger, Berker by Hager, GIRA, JUNG, Kopp, Merten by Schneider, Niko en PEHA. Zo kunt u uw vertrouwde schakelmateriaal blijven gebruiken en toch profiteren van de voordelen van deze kwalitatieve EcoDim led dimmers.

4.    Afstelmogelijkheden

Om de beste dimbaarheid uit iedere led lamp te halen is het belangrijk om een led dimmer met goede afstelmogelijkheden te kiezen. Een dimmer moet in ieder geval een MIN afstelling hebben, zodat u verder terug kunt dimmen en het gedimde licht kunt stabiliseren.

Soms komt het voor dat led lampen (ook) in het maximale lichtniveau gaan knipperen. In dat geval is het handig om voor een led dimmer te gaan die tevens een MAX afstelling heeft, zodat u ook het licht in het maximale lichtniveau kunt afstellen.

Tip: Ga voor een led dimmer met zowel een MIN als MAX afstelling, zodat u verder kunt terug dimmen en in zowel het laagste als hoogste lichtniveau het licht stabiliseert.

Conclusie

Kortom, let bij de keuze voor een led dimmer op de dimtechniek van uw led lampen/led trafo, het aansluitvermogen van de led dimmer, of uw gewenste afdekmateriaal op de dimmer past en of de led dimmer goede afstelmogelijkheden heeft.

Meer artikelen van EcoDim B.V. :

Hoe veel vermogen kan ik op mijn led dimmer aansluiten?


Een veelgehoorde vraag is “Hoe veel wattage kan ik op mijn led dimmer aansluiten” of “Hoe veel led lampen kan ik op mijn dimmer aansluiten?”. Daarop krijgt u in dit artikel antwoord.

Wat is een universele led dimmer?


Eén van de belangrijkste punten bij de ontwikkeling van de EcoDim led dimmers is dat ze universeel moeten zijn. Want daar is in de professionele markt - waar iedereen erg druk is - grote behoefte aan. Wat maakt een dimmer universeel?

Ondiepe badkamer inbouwspots eenvoudig doorlussen


EcoDim biedt naast led dimmers ook ondiepe led inbouwspots aan. Deze zijn uitstekend dimbaar (5-100%), hebben een zeer kleine inbouwdiepte (23mm), zijn spatwaterdicht (IP54, voor o.a. badkamer en veranda) en leverbaar in diverse kleuren en vormen.

Zigbee DUO dimmer


Met de Zigbee DUO dimmer biedt EcoDim een product waarin twee Zigbee dimmers zijn verwerkt. Dit betekent dat vanuit één inbouwdoos twee verschillende lichtgroepen zijn te bedienen.

ECO-DIM.02 nóg verder verbeterd!


Al jarenlang is de ECO-DIM.02 erg populair onder de universele led dimmers. Uiteraard blijft er altijd ruimte voor verbetering en dat is nu doorgevoerd dankzij nuttige feedback uit de markt!

4 tips bij het kiezen van de juiste led dimmer


Weet u niet welke led dimmer geschikt is voor uw installatie? Of ervaart u problemen zoals knipperende led lampen, zoemende led lampen of een slecht dimbereik? Lees dan verder. In dit artikel geef ik u de 4 belangrijkste tips bij het kiezen van de juiste led dimmer.

"Dimmen zonder zorgen"


Knipperende led lampen, brommende verlichting of dimmer, slecht dimbereik, niet passend afdekmateriaal of te weinig aansluitvermogen. Het zijn de meest voorkomende problemen bij het dimmen van led. En dat zijn precies de punten waar EcoDim met zijn universele dimmers op inspeelt.

4 tips bij het kiezen van de juiste led dimmer


Weet u niet welke led dimmer geschikt is voor uw installatie? Of ervaart u problemen zoals knipperende led lampen, zoemende led lampen of een slecht dimbereik? Lees dan verder. In dit artikel geef ik u de 4 belangrijkste tips bij het kiezen van de juiste led dimmer.


Eric Zwemmer, KNX-trainer van het eerste uur →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: