Gereedschap en PBM

28 miljardste Ty-Rap geproduceerd

Kabelbinders bestaan 60 jaar

In 1958 werd de kabelbinder uitgevonden om kabels in vliegtuigen te bundelen. Sindsdien zijn de binders zo ver als Mars gevlogen. Ze zijn niet allemaal geteld, maar dat ABB in 2018 haar 28 miljardste Ty-Rap kabelbinder zal produceren, is redelijk zeker.

Dit feit markeert de 60ste verjaardag van een simpel product dat stilletjes een essentieel onderdeel van de moderne wereld is geworden. Aan elkaar gebonden, zouden 28 miljard Ty-Rap kabelbinders 22 keer vanaf de aarde de maan kunnen bereiken en iedere keer beide evenaars aan elkaar klinken. Of de zon zeven keer omringen. Dat zijn een heleboel kabelbinders.

Kwaliteit de sleutel

Maar hier op aarde zijn verkoopcijfers niet de sleutel tot de lange levensduur van de Ty-Rap kabelbinders. In werkelijkheid hebben anderen waarschijnlijk meer binders verkocht sinds ingenieur Maurus C. Logan van Thomas & Betts (lid van ABB group) in 1958 de Ty-Rap kabelbinder, de originele kabelbinder, patenteerde. Voor ABB is kwaliteit, niet de kwantiteit, de sleutel, zoals dat in het begin zo was. En zo is het ook met innovatie.

Kapotte vingers, of…

In 1956 constateerde Logan dat werknemers in een Boeing vliegtuigfabriek omslachtig duizenden meters elektrische kabels moesten vastknopen met een gewaxte katoendraad, terwijl ondertussen hun vingers kapotgingen. Hij wist dat er een betere manier moest zijn, dus dook hij het laboratorium in en kwam hij twee jaar later met zijn uitvinding: de Ty-Rap kabelbinder, ‘s werelds eerste zelfverbindende kabelbinder.

1965
In 1965 breidde Thomas & Betts haar patent op de Ty-Rap kabelbinder uit om de karakteristieke Grip of Steel vergrendelingshaak in de Original Oval kop op te nemen. In combinatie met het net zo karakteristieke geribbelde en gemeanderde lichaam, het ronde riemprofiel en de verbeterde niet-schuivende staart, maakten de standaard eigenschappen van Ty-Rap kabelbinders het mogelijk om kabelbundels met ongeëvenaarde sterkte en betrouwbaarheid bij elkaar te houden. En de innovaties zijn sindsdien onverminderd doorgegaan.

Nu
Vandaag de dag zijn er Ty-Rap kabelbinders beschikbaar in warmtebestendige varianten, naast productlijnen die bestand zijn tegen UV-stralen, agressieve chemicaliën en extreme hitte en koude. Er is een versie ontwikkeld om de kokende straling en het vacuüm van de ruimte te weerstaan. Een andere versie is doordrenkt met speciale materialen om hem eenvoudig detecteerbaar te maken indien hij in voedselproductielijnen valt. En er is een verscheidenheid aan verwante Ty-Fast kabelbinders ontwikkeld om microben op hun oppervlak te doden.

Breed aanbod

Ty-Rap kabelbinders zijn leverbaar in lengtes van 10 cm tot 107 cm. Ze worden geleverd in 12 varianten en hebben verschillende zusterproductlijnen voortgebracht, zoals 100% nylon Ty-Fast kabelbinders, 100% metalen Ty-Met kabelbinders en handige Twist Tail kabelbinders.
Ty-Rap kabelbinders worden geproduceerd in de V.S., Japan en Hongarije. Daarvandaan zijn ze bijna overal naartoe gegaan.

Van Daker naar Mars

Er zijn warmtebestendige Ty-Rap kabelbinders met de broers Coronel meegereisd toen zij in 2017 hun race buggy’s door de meedogenloze 9.000 km (5.600 mijl) lange Dakar Rally stampten in Zuid-Amerika. Ze houden hoogwaardige motorkabels van Formule 1 raceauto’s bij elkaar in Europa. Ty-Rap kabelbinders verbinden over de hele wereld kabels met elkaar in schroeiend hete zonne-energieparken en op door het weer gekastijde windgeneratoren. Zij helpen om boorinstallaties soepel te laten functioneren in de diepe oceaan. En de taaiste soort, de ETFE, bevindt zich op het oppervlak van Mars om kabels van NASA’s Martiale landrovers bij elkaar te houden.

Kameleon

Dit jaar, de 60ste verjaardag, is een verbeterde detecteerbare Ty-Rap kabelbinder geïntroduceerd, die tot drie keer beter detecteerbaar is dan vergelijkbare kabelbinders op de markt. Daarnaast wordt een lijn geïntroduceerd die in de aanwezigheid van broeiende warmte van kleur verandert.

Meer artikelen van ABB b.v. Low Voltage Products :

Energie-efficiëntie met ABB instructievideo’s


Steeds meer bedrijven zijn bezig met energie-efficiëntie. Met de M4M netwerkanalysers en het energiemanagementsysteem System pro M compact® InSite biedt ABB belangrijke bouwstenen voor energiebeheer. Hiervan zijn nu instructievideo’s beschikbaar die het werk van installateurs en paneelbouwers ondersteunen.

Voldoet uw noodverlichtingsplan aan alle eisen?


VanLien/ABB Noodverlichting wijst de weg. Een goed noodverlichtingsplan begint bij een goede projectie. Dat is de basis. Maar hoe weet u nu of u voldoet aan alle wetten, besluiten en normeringen?

ABB levert frequentieomvormers aan ProRail


ABB gaat de bestaande statische frequentieomvormers van spoorwegbeheerder ProRail vervangen door 300 toekomstbestendige UPS-systemen. Deze zijn ontwikkeld om een hogere efficiëntie te realiseren evenals lagere kosten, milieu-impact en total cost of ownership. Tevens moeten de frequentieomvormers leiden tot verminderde downtime. De levering van de UPS zal gefaseerd plaatsvinden vanaf eind 2022/begi

Hafonorm: veelzijdig assortiment groepenkasten


Bestaat er zoiets als een ideale groepenkast? ABB heeft een serie groepenkasten die zo uitgebreid en veelzijdig is, dat er voor woningbouw en kleine utiliteit altijd de juiste kast in gevonden kan worden. We hebben het over het Hafonorm-assortiment.

Elektrotechnische producten en oplossingen


ABB’s Electrification Business Area is wereldwijd koploper in de ontwikkeling van elektrotechnische producten en oplossingen, en is met ruim 200 productielocaties actief in zo’n 100 landen. Onze meer dan 50.000 medewerkers zetten zich dagelijks in om de manier waarop mensen wonen, werken, leven en met elkaar in verbinding staan, te veranderen met veilige, slimme en duurzame electrification-oplossi

Naadloze integratie van E- en W-installaties


De Cylon HVAC Smart Building Solutions van ABB omvatten merkonafhankelijke oplossingen waarmee E- en W-installaties in gebouwen zijn te integreren.

Naadloze integratie van E- en W-installaties


De Cylon HVAC Smart Building Solutions van ABB omvatten merkonafhankelijke oplossingen waarmee E- en W-installaties in gebouwen zijn te integreren.

Verdelers en behuizingen voor buitenopstellingen


De MISTRAL65-range verdelers van ABB zijn uitgebreid met de supersterke MISTRAL65H serie, die uitvoerig is getest in zware omstandigheden en bestand is tegen zout, stof en uv-stralen.

Brandwerende centraaldoos


In aanvulling op de CHP60 centraaldoos voor holle plafonds introduceert ABB een brandwerende uitvoering van de centraaldoos. Deze CHP60 BW biedt een professionele oplossing om plafonds met houten rachelwerk of metal stud profielen in woningbouw- en utiliteitsprojecten aan de brandwerende eisen te laten voldoen. Voor de doos is een insert, type CD/RVK ILD , leverbaar waarmee de ruimte onder het pla

Bewoners Hoog Dalem starten een lokale energiemarkt


Op een zonovergoten dag groeten de buren in de wijk Hoog Dalem elkaar extra hartelijk, want dan wordt er veel energie opgewekt én door de wijkbewoners gebruikt. En dat stemt hen vrolijk! Sinds kort is een aantal (momenteel 15) huizen in de wijk ingericht met slimme apparatuur die actief stuurt op de zelfopgewekte energie en het energieverbruik. Door energie onderling uit te wisselen probeert men m

Centraaldoos voor holle plafonds


De nieuwe centraaldoos CHP60 van ABB leent zich voor toepassing in plafonds met houten rachelwerk of metal stud profielen in woningbouw- en utiliteitsprojecten, is vervaardigd van kunststof en is standaard halogeenvrij. Met zijn afneembare deksel is de centraaldoos bij uitstek geschikt voor de steeds populairder wordende prefab-installaties die stekerbaar worden uitgevoerd. Daarnaast leent de nieu

‘Push-in’-kabelwartel


Met de nieuwste kabelwartel Quick-Connect is een corrosiebestendige kabelwartel van nylon uit één stuk, geschikt voor niet-gewapende en draagbare kabelsoorten en kabels voor kabelgoten.

Noodverlichting in 24 Volt


De Evago-serie noodverlichting van VanLien is aangevuld met 24 Volt-armaturen. Er zijn varianten voor inbouw en opbouw en in zowel een vierkant als rond design.

Meterkastaansluitdoos voor gietbouw


De nieuwe meterkastaansluitdoos PMK80 van ABB maakt stekerbaar installeren in tunnel- en gietbouwprojecten mogelijk. In de PMK80-doos kunnen drie GST18 chassisdelen worden geplaatst (1 x 3-polig en 2 x 3-, 4- of 5-polig). In combinatie met voorbedrade flexibele buis kunnen deze al vóór het gieten van het beton worden aangesloten.

Vermogensschakelaars voor optimaal energie beheer


ABB heeft het programma gesloten vermogensschakelaars uitgebreid met de nieuwe Tmax XT die hogere prestaties en beveiliging combineert met meting en connectiviteit.

Energieslimme UPS


Met een efficiëntie van 97,6 procent biedt de nieuwe UPS (Uninterruptible Power Supply) DPA 250 S4 van ABB maar liefst 30 procent minder vermogensverlies.

Veelzijdige vluchtrouteverlichting


Het nieuwste led-verlichtingssysteem Lutia van ABB VanLien, is een robuuste lijn die is getest voor het leveren van prestaties in buitenomstandigheden.

Digitalisering in de industriële sector


Nu steeds meer aspecten van energie, industrie en infrastructuur worden verbonden, is digitalisering in de industriële sector essentieel om competitief te blijven. Het is tijd voor transformatie. Maar hoe dan? ABB deelt deze maand haar kennis tijdens de ABB Ability Tour.

Robuuste behuizing als explosie-bestendige vluchtrouteverlichting


De XION is een robuust armatuur die tegelijkertijd dient als vluchtrouteverlichting en -aanduiding.

28 miljardste Ty-Rap geproduceerd


In 1958 werd de kabelbinder uitgevonden om kabels in vliegtuigen te bundelen. Sindsdien zijn de binders zo ver als Mars gevlogen. Ze zijn niet allemaal geteld, maar dat ABB in 2018 haar 28 miljardste Ty-Rap kabelbinder zal produceren, is redelijk zeker.

hoofdafbeelding

Brandwerende lucht- en geluiddichte uitvoering dubbele hollewanddoos


Met nieuwe uitvoeringen van de dubbele hollewanddoos HW252-F speelt ABB actief in op de toenemende vraag naar brandwerende en lucht- en geluiddichte oplossingen voor de bouw. De nieuwe uitvoeringen bieden net als de standaard dubbele hollewanddozen veel installatiegemak en -snelheid.

hoofdafbeelding

Automatische omschakelaar voor Critical Power toepassingen


Met TruONE introduceert ABB een automatische omschakelaar met connectiviteits- en monitoringfuncties voor Critical Power toepassingen. Door alles onder te brengen in één module, inclusief een geïntegreerde controller met afneembaar gebruikersinterface (HMI) zorgt TruONE ervoor dat het installeren van automatische omschakelaars sneller, eenvoudiger en betrouwbaarder verloopt.


2-megapixel netwerkcamera voor positionering →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: